KFÖ

Äntligen hemma efter 4 dagars intensiv krigsförbandsövning! Texas har skött sig så bra! Vi har tränat på massor av saker.
Vi började med att träna lite spårupptag och att åka hundsläp vilket gick rätt bra, sedan tillsammans med vår grupp där vi övade olika formationer och framryckning i skog.
Fredagen ägnades till hundövningar då vi fick lära oss genomsök av byggnad där vi fick agera grupp och alternera att köra med våra hundar.
Jag och Texas har aldrig kört det men jag tycker det gick jättebra och vi fick beröm av kapten. Texas tyckte det var jättekul. Olika byggnader och in med säkrare först vilket är en störning som är svår att träna med hemma om man inte lånar in soldaterna ;)
Sedan blev det framryckning med hund i strid där vi började med att framrycka mot en pappsoldat (liknande mh figur) och hunden skulle lägga sig på kommando och vi fortsätta framåt och skjuta (vi låtsassköt bara då detta också var första gången). Texas gjorde det galant till figuren som var fjärrstyrd skulle hoppa upp och då skulle jag säga "ligg" och fortsätta ett steg och skjuta. Första gången figuren poppade upp sprang Texas i världens fart dit för att checka! Så vi fick öva vidare utan att skjuta på riktigt med att få stabilitet och det gick bättre och bättre så nästa gång blir det kanske skott :D

Vi körde även lite ljudmarkering och har efter lördagen då det inte ordnades hundmoment på övningsdagen utan endast patrullering där vi aldrig fick något "skarpt" diskuterat otroligt mycket inom gruppen hur man skulle lägga upp för att på ett lätt sätt integrera hundtjänsten i en övning utan att krångla till det. Kul att dom är så engagerade!!

Allt som allt känns det väldigt bra och jag är otroligt nöjd med Texas som i ösregn och dyngsur aldrig tappade lusten att jobba trots en matte som började lessna och var dyngsur om fötterna då det regnat från och till under hela KFÖ:n!

Nu blir det viloläge tills imorgon bitti när det är jobbdax igen!

sista dagen på spårkurs och uppladdning inför KFÖ

Igår var det sista dagen på spårkursen och vi började med att träna spårupptag, Callie plockade alla 4 upptag och sista upptaget ledde till ett spår på ca 200 meter. Det gick jättebra, hon spårar långsamt och spårnoga som alltid.

Medan dessa spår låg till sig gjorde vi lite minirutsök på 2x2 meter idag gick det betydligt bättre, callie hade en bra målbild och hittade den gömda pennar 2 ggr och jobbade på riktigt bra och inga släpp i koncentrationen!

Efter lunchen la vi ett konkurrensspår där vi skulle lägga två spår bredvid varandra med ca 15 meter mellan och spåren skulle korsa varandra någon gång. Vi spårade tillsammans med Smilla en spaniel som vara väldigt duktig och har spårat en del så vi bestämde oss för att lägga 1km och passera 3ggr i varandras spår.
Med vårat grymma lokalsinne i råterräng slutade spåret på 1,5km med 3 övergångar och 1 gång där vi var tvungna att passera genom en trång passage båda två så vi gick in i varandras spår.
Jag har ju inte spårat så mycket med Callie och max 400meter så jag var tveksam.

Men tji fick jag, det gick otroligt bra, smilla var lite snabbare i spåret och vindade in callies apporter och passerade in i vårt spår ett antal gånger men callie höll sitt spår och jag växte vid varje apport. En gång gick vi så när med vovvarna att vi undrade om de spårade samma spår men de gick med 3meters mellanrum och svängde precis på de ställen vi kom ihåg att vi svängt på så de jobbade på så bra tjejerna!!
Fasen vad vi var impade! 1,5 km på 30 minuter och alla apporter. Jag blev otroligt stolt över min "lilla" callie! Så nu fick jag svar vilken jäkla koncentartion och vad motivation gör när det gäller störningar!
Kul va det och jag ser fram emot att kunna förvalta detta, bara att träna in lägremomenten ordentligt nu!! :D

På onsdag har jag och texas inryckning på KFÖ, hoppas på en härlig fortsatt vecka och en till trött hund! ;)

spårkurs

Idag var det dags för spårkurs med Callie för Gunnar Lagneström.
Vi hade 3 övningar på förmiddagen, ett rutsök i liten ruta, som man sedan ska utveckla för att hunden ska vara otroligt noggrann i sitt nosarbete innan den sedan tar upp ett spår ur ruta. Sedan körde vi två spårövningar. Första med synretning av utkastat föremål som sedan flyttas och blir ett spårupptag och andra var en "jakt" motivation att se föremål bli draget ut i spåret en bit och få en minnesbild.
Jag tyckte Callie hade kvar sina minnesbilder när det var hennes tur för påsläpp båda gångerna! Andra gången hade hon lite mer drag i linan!
Hon är verkligen otroligt spårnoga och lättläst för hon höjer huvudet så fort hon går ur spårkärnan.

Efter lunchen var det dags att gå ett specialspår där första halvan var 1 1/2 timme gammalt och andra halvan var 10-20 minuter så lite förföljelsespår. Callie spårade ganska slalomaktigt i början då det blåste otroligt mycket! När spåret blev färskare gick hon ner och spårade mer noggrannt och jag tror det blåste mindre där också! Efter ganska lång stund kände jag inte samma drag och jag blev lite osäker efter att vi gått igenom ett träsk med massa drickandes och plaskande och när vi kom till ett ytterligare träsk ganska djupt kände jag att vi var helt fel och började styra för att tillslut koppla loss och börja gå tillbaka, vi mötte upp spårläggaren för att hämta slutet på spåret då det var en favvoleksak! Vart tror ni det ligger?! På andra sidan djupa träsket. Snacka om att jag skämdes :( Inge kul men jag tror temposkillnaden berodde på att hon faktiskt var rätt trött efter 3 övningar på förmiddagen och 500 meter spår av annan spårläggare vilket hon aldrig varit med om!!
DUKTIGA HUND! <3
Någon dag hoppas jag att jag slutar styra och tro och bara följer efter!

Samma problem i torsdags dock ingen direkt avdressyr då men jag litar inte riktigt på vad jag ser. Texas körde patrullstig med hela vår grupp soldater och han missade en spårövergång så där påverkade jag faktiskt inte, dock var patrullstigen bakspår och inte vallad åt bägge hållen som vi brukar göra. Sedan fick jag en klockren vindmarkering som jag trode var att han markerade där vi gått in för att slå en liten ruta då vi trodde han hade spårupptag men efter en stunds patrullerande fick vi vind och ljud från en figge och väl ute hos figgen så insåg jag att Tex faktiskt fått klockren vind från figgen därifrån redan första markeringen. Hmm
Man lär så länge man lever.

Ikväll är jag ensam, martin är på hemvärnsövning och melvin hos sin faster och myser <3 Så nu blir det vila, imorgon ska vi ta upp ett spår som vi la idag!! Ska bli kul!

God Natt!